It is currently 13. Aug 2020. 16:32Reply to topic  [ 8 posts ] 
70707 - CLS-89 Eradicator Mech (Space) 
Author Message
User avatar

Joined: 12. Oct 2011. 23:26
Posts: 436
Post 70707 - CLS-89 Eradicator Mech (Space)
Prije svega, isprike vidu, on je već napravio odličnu recenziju ovog seta, i svakako ju pročitajte ako niste. Dva mjeseca prije toga, ja sam započeo svoju recenziju, ali budući da mi treba 100 godina da dovršim jednu recenziju, gotova je tek sada. Nadam se da nije problem ako imamo dvije recenzije istog seta. Kako je već bila u nastajanju htio sam ju završiti prije počinjanja nove, a ne vidim razloga zašto ne bi mogle postojati dvije. Trudio sam se pokriti aspekte koje vid nije, dok se nisam doticao nekih koje je on pokrio (slaganje i kutija konkretno).

Kada sam bio klinac, imao sam brdo onih Hacker časopisa o igricama, negdje '96., '97., nešto malo nakon Jazz Jackrabbit-a i prije Worms Armagedona i ATI rage 128 kartica (tko se od AFOL-a puno igrao na računalu kao klinac, zna o čem pričam :LEGO10: ). U jednom od njih bio je članak o nekoj igrici s mechovima. Ne sjećam se niti koja je igrica bila niti o čemu se točno radilo samo znam da sam želio igrati to mech vozilo. Iako su mechovi dosta zastupljeni u japanskim multimedijalnim sadržajima, nisam bio previše u doticajima s time u ranijim godinama, stoga je moja vizija mecha upravo ona iz tog nepoznatog Hacker broja.

Za mene je ovaj set povratak u prošlost u to vrijeme kada sam buljio u Hacker zamišljajući kako vozim tog mecha, i zato me osvojio. Pa krenimo sa konkretnim stvarima :LEGO04: .

Kockice
U setu se nalaze 2 minifiga, te oba pripadaju galaxy squadu. Prema bricksetu, set ima 440 dijelova. Nisam siguran kako rade piece count, ali ako ubrajaju rezervne, onda na slici ima nešto manje. Nisam toliko iskusan da bi znao prepoznati koji su dijelovi rijetki, znao bi eventualno reći koji su rjeđi, stoga u to neću ulaziti. Ali dotaknuti ću se toga koji su dijelovi meni osobno zanimljivi. Posebno su mi simpatični ovi krugovi sa sedam rupa (dole lijevo). Mogu se iskoristiti od strojnica ili rocket lunchera (kao u ovom setu) do kotača, thrustera svemirskih brodova, podloga za neki generator, ili... što ja znam... kotlovina ili pekač pizze (mene ionako više zanimaju ove sci-fi funkcije :LEGO03: ). Još bih volio istaknuti da mi se posebno sviđa ova polu-retro šajba. Kad kažem polu-retro mislim na to da ima kombinaciju oštrih i zaobljenih rubova, koja po meni funkcionira fenomenalno. Imao bih možda za dodati par stvari od dijelovima, ali treba ostaviti prostora za ostatak recenzije.

Image

Minifigovi
Kao što sam već rekao, dva minifiga se nalaze u setu. Jedan je galaxy squad vojnik imena Jack Fireblade (po meni ovaj ima najlošije ime, od svih članova galaxy squada), a drugi je njegov droid kompanjon (kao, sidekick na engleskom). Tu već dolazim do problema imenovanih minifigova, ali to ću kasnije detaljnije opisati.

Jack Fireblade
Pripada narančastom galaxy squad timu. Ima klasični galaxy squad torso sa narančastim rukavima i crnim šakam. Na torsu se jasno ocrtava oklop printan na obje strane, te crni remen. Na hlačama koje su također boje galaxy squad tima nalaze se i štitnici za koljena. Faca je printana na obje strane. Dok je faca sa sigurnim smiješkom prikladnija za svakodnevnu uporabu, faca sa maskom mi nekako više dočarava borbeno stanje, stanje u kakvom se nalazi 90% vremena provedenoga u mechu, stoga mi je bila nekako i prikladnija za slikanje. Od opreme tu je još dvije sačmarice, koje moram napomenuti su super smišljene (dalekozor kao produžetak na blaster/pištolj), te kaciga koja se pod normalno koristi u novijim space setovima. Nekako moram priznati iz nostalgičnih razloga mi fale boce s kisikom, ali ova nova kaciga adekvatna je zamjena.

Image
Image
Image
Image

Droid kompanjon
Posebno mi se sviđa što droid ne samo da ima različit torso (to je nekako nužno), nego što ima i različite noge. Jednostavno rješenje bilo bi staviti noge kakve ima Jack na droida, što bi isto funkcioniralo, ali ove drukčije noge sa zakovicama i ojačanjima za koljena drukčijeg oblika su još i bolje. Iako mi se torso i noge izuzetno dopadaju, glava mi je najmanje simpatična od svih GS droida, previše me podsjeća na autobot znak, što nije nužno loše za samu glavu, ali ne funkcionira mi kao glava za ovog droida. Kada se doda oprema, ovaj mech ne samo da mi ima najgoru glavu nego mi djeluje kompletno najlošije od svih GS droida. Dok drugi droidi imaju različite izvedbe jetpackova, ova krila mi nikako ne pašu. Daju droidu izgled nekog cyber anđela, koji mu jednostavno ne stoji. Ovaj vanjski oklop sam po sebi je ok, ali opet nekako štur, pogotovo ako se usporedi sa oklopom mini mecha koji je izašao u minifig seriji i ima printing. Jednonostavno figura djeluje jeftino, odnosno, točnije, djeluje nedorađeno. Tu je onda još i njegovo oružje koje mi je prije svega zanimljivo složeno, ali malo glomazno za moj ukus.

Image
Image
Image
Image

Vidio sam ga negdje
Image

Možda je tamo
Image

Vidim ih gazda
Image

Cyber bube
Ne, ne mislim na cyber bube iz “Wreck-It Ralph:LEGO04: . Iako ova dva kukca zapravo ne izgledaju kao da imaju integraciju nekakve mehanike ili elektronike u sebi, kažem cbyer bube jer većina ostalih kukaca iz GS serije to ima. Naravno ovdje ne mislim na pravu mehaniku ili elektroniku nego čisto na izgled samih kukaca. Ove dvije bube su mi super simpatične. Osim zanimljivog načina slaganje, broj položaja u koji ih možete postaviti je neograničen, i time podiže igrivost ovog seta. Super dodatak su mi ove velike... khm... stražnjice u koje stane minifig normalne veličine. Također, sviđa mi se što nisu identične, već kao kukci iste vrste drugih karakteristika. Najbolja usporedba koju mogu dati je kao leteći i običan mrav (što je nekako očito :LEGO02: ).

Image
Image
Image

Damn, jesu me!
Image

Aaaaaaaaaa
Image

Prokljetstvo
Image

Nema veze, ja ću ih gazda
Image

CLS-89
Evo da napokon kažem nešto i o mechu, zvijezdi ovog seta. Ne znam uopće kako početi, ima toliko toga za reći. Odličan detalj mi je što ima naziv modela, odnosno CLS-89. Daje neki osjećaj da nije prvi ili zadnji mech (naravno što se tiče nekog lego svemira, što se tiče GS setova, gotovo sigurno je zadnji :LEGO04: ). Kao da igrivost buba nije bila dovoljna, mech se može postaviti u još i više mogućih i naizgled nemogućih pozicija. Doslovno je nevjerojatno što se sve može izvesti s tim mechom. Toliko je igriv da me strah da ne istrošim zglobove koliko često izvodim kerefeke s njim. I to je sve prije nego uopće odvojite fightera! Odvajanjem fightera dobijete dva vozila, malo manjeg mecha sa istim funkcionalnostima, i mini fightera. Što se tiče izgleda mecha, nekako mi bolje izgleda dok je fighter na njemu. Sa ili bez fightera, ima jedan detalj koji super izgleda ali mi je logički nekako čudan. To su thrusteri, koji se nalaze na vrhu mecha dok je fighter gore, ili na stražnjoj strani dok je fighter odvojen. Nekako mi nema logike što bi thrusteri radili na mechu, osim ako djeluju kao neki jet-pack što bi bilo fenomenalno, ali budući da im je pozicija fiksna, i nisu usmjereni prema dole niti s fighterom niti bez njega, onda nekako sumnjam da se radi o tome. Opravdanje koje sam ja našao je da to nisu thrusteri nego jednostavno nekakav “ispušni sustav“ koji izgleda slično kao thruster. Super mi je osmišljena upravljačka konzola na kojoj studovi ispod trans 2x1 plate-a izgledaju kao mjerni instrumenti.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


Da sam ja minifig
Meni osobno najdraži dio za pisati :LEGO02: . Mislim da je kratkim pogledom na set jasno da cyber bube iz ovog seta nemaju šanse protiv mecha. Stvar bi bila gotova prije nego bi strojnica na lijevoj ruci okrenula punih 360 stupnjeva. A da ne pričamo još o 5 raketa na desnoj ruci, dvije pomoćne na fighteru, dve blaster/sačmarice koje se mogu odvojiti i nuklearno oružje koje fighter može izbaciti O.o , za slučaj da baš sve pođe po krivu. Ovaj mech ne samo da je sposoban uništiti ove dvije bube, sposoban je uništiti kompletnu vojsku takvih samostalno! To je hodajući arsenal. Također mini fighter osim što može biti pomoć iz zraka na bojnom polju, može se koristiti i kao svojevrstan kapsula za bijeg. Pretpostavljam da u slučaju kad ne izbaci nuklearno oružje, da koristi njegovu jezgru kao nuklearni reaktor za pokretanje fightera na velike udaljenosti. U tom slučaju naravno, ako iskoristi nuklerano oružje vrlo vjerojatno ima energije dovoljno samo da se udalji od mjesta eksplozije, te će mu trebati maska što ju ima, kada sleti u nekoj ozračenoj pustoši. Najveća prijetnja koju vidim, su leteći kukci, jer kada potroši 7 raketa što ima, vrlo je ranjiv na zračne napade. Naravno nešto jače od “letećeg mrava” kakav se nalazi u ovom setu. Warp stinger bi primjerice mogao biti prava prijetnja (ali tek nakon što je mech već ispucao rakete :LEGO03: ).

Ako se ne vratim... uzmi Jacka iz drugog seta
Image

Zgazit ću te kao kukca
Image

Ne sviđa mi se kamo ovo ide
Image

Wohoo, ovo je ipak preblizu
Image

Vrijeme je da odem
Image

Pitam se što je ovaj crvni gumb...
Image

Set kao cjelina
Set djeluje nevjerojatno dobro kao cjelina. Činjenica da je omjer snaga u korist mech u ovom setu nekako se očekuje, jer je mech ovdje prava zvijezda. Imam do duše par zamjerki koje se ne odnose na ovaj set specifično nego više kao općenito na setove tog tipa. Jedan od zamjerki su imenovane minifigure. Hero minifigure (kao hero smatram minifigove s imenima) nisu loša stvar same po sebi. Ono što me ovdje zapravo muči je ako kupite, ovaj set i Bug Oblitorator-a, završite sa dva Jack Fireblade-a. Nije načelno neki problem, jer, kao što nas lego movie uči, treba biti kreativan, pa si lako složim nekog drugog GS člana kojeg koristim umjesto drugog Jacka-a. Ali ipak ako su već išli na hero minifigure, mogli su za svaki set napraviti različite da nemam osjećaj da mi isti minifig vozi dva različita vozila simultano :/. Nije ovo batman, da se očekuje da svaki set ima batmana. Djelomično se očekuje da netko ima vojsku sci-fi figura, a što će onda sa vojskom Jackova?

Druga zamjerka koju imam su naljepnice. Ponovo općenita zamjerka, naljepnice <<<< print. To i ne bi bila tolika zamjerka da naljepnicama dobijem neku dodatnu vrijednost, primjerice, da dobijem dva seta naljepnica, pa odaberemo koje želim nalijepiti. Pa onda da mogu kupiti dva mecha koji mi neće biti identični. Tako bi se uz malo dodatnog materijala ipak napravila dodatna vrijednost i naljepnice bi zapravo imale nekog smisla.

Sve u svemu, ovo je set nevjerojatne igrivosti. Mislim da niti jedan drugi set koji trenutno imam složen nema takvu igrivost. Toliko se super scena da složiti da sam mogao naslikavati još slijedećih 100 godina.

Nešto za kraj
Hvala svima koji su uzeli vremena i pročitali kompletnu recenziju, i također hvala svima koji su to pokušali :LEGO24: . Nadam se da vam se svidjelo. Volio bih napomenuti da kao i u prošloj recenziji, i ovdje su slike slikane po noći, pod svijetlom, (bez blica :LEGO05: ) i slike koje sam stavio su zapravo sirovi materijal kako bi se reklo, nisu digitalno dorađene ni na koji način. Komentari na slike i/ili tekst su uvijek dobrodošli.

Također ako vam se sviđa ova recenzija, a niste pročitali prošlu, možete ju pronaći ovdje:
6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion

Za šećer a kraju, dopuštam vama da odredite koju veću recenziju želite slijedeću (možda između napravim neki mali set). Kako mi treba stvarno puno vremena da dovršim recenziju neću govoriti nikakve datume, kako sam u par navrata s ovom, samo ću garantirati da će recenzija stvarno biti napravljena :LEGO03: . Setovi za koje možete glasati su:
9467-1: The Ghost Train
5884-1: Raptor Chase
70702-1: Warp Stinger

Hvala na poažnji još jednom, lijep pozdrav
Image

Više slika* (u puno većim rezolucijama) možete pronaći ovdje: Klik za slike
*napomena, sve su slike pod creative commons licencom: Attribution-ShareAlike Creative Commons, za one koji nosu upoznati, ukratko, možete ih koristiti u koje god svrhe hoćete dok kod navedete izvor, te koristite ovu licencu :LEGO03:

indeksirano

_________________
Brickset
Flickr


05. Apr 2014. 15:59
Profile
User avatar

Joined: 28. Jan 2011. 16:16
Posts: 2220
Location: Fiume
Post Re: 70707 - Eradicator Mech (Space)
Dobarrrrrrrr.

Dao si si truda pogotovo tekstom. Odlične fotke odlična recenzija.

Ja bi sve 3 slijedeće a prvu bi ghost train. Kiip it kaming. Odmah me volja da i ja nešto izkemijam.


05. Apr 2014. 16:51
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 06. Mar 2011. 01:11
Posts: 6747
Location: Zagreb
Post Re: 70707 - Eradicator Mech (Space)
isprike ako sam čiju recenziju predvidio, ali ovo je za mene recenzija godine! :klanjanje:
svaka čast. ne samo što je pisani dio odlično odrađen, već su i fotke zanimljive i komotno bi mogle bit na kutiji sa stražnje strane ;)

skidam kapu i glasam za ghost train :LEGO28:

_________________
Image
KOCKICE NA FACEBOOKu!
"Information is not knowledge... Music is the best"
http://brickset.com/sets/ownedby-Deni


05. Apr 2014. 18:22
Profile
User avatar

Joined: 27. Jan 2010. 15:15
Posts: 2932
Location: Shinigami Realm
Post Re: 70707 - Eradicator Mech (Space)
Eo poceo sam citat kad si objavio i sad sam tek procitao pa mogu rec svoju kritiku i komentar koji sam smisljao dosta dugo, citajuci recenziju:
super :klanjanje:

I da, očekujemo recenzije sva 3 seta :LEGO05:

_________________
Brickset

U Dark Ageu...


05. Apr 2014. 19:07
Profile WWW
User avatar

Joined: 12. Oct 2011. 23:26
Posts: 436
Post Re: 70707 - Eradicator Mech (Space)
Hvala na lijepim kritikama, sad kada sam ponovo čitao, vidim još par mana, ali ništa što se neda srediti. Potruditi ću se da slijedeća recenzija bude još i bolja :D

Naravno, kritike su i dalje poželjne i dobrodošle. :LEGO03:

_________________
Brickset
Flickr


05. Apr 2014. 22:47
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 26. Mar 2014. 09:31
Posts: 50
Location: Beograd
Post Re: 70707 - Eradicator Mech (Space)
Sve pohvale! Obozavam koliko su novi roboti pozabilni, i sto imaju sve vise zglobova, nameravam da se abcim jednog dana u ozbiljnije mocovanje robota iz Battletech fransize :LEGO02:


06. Apr 2014. 23:18
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 02. Feb 2013. 17:13
Posts: 134
Location: Karlovac
Post Re: 70707 - Eradicator Mech (Space)
Svaka čast na trudu odlična recenzija


07. Apr 2014. 17:14
Profile
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2713
Location: Zagreb
Post Re: 70707 - Eradicator Mech (Space)
Nije me bilo neko vrijeme, rješavam zaostatke, prava poslastica od recenzije. :LEGO25:

I ja glasam za recenzentski prioritet šarmatnom vlakiću.


14. Apr 2014. 12:14
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.